E-fiskalizacija je počela!

Nova fiskalizacija je u toku. Rok za prelazak na novi sistem je 30. april 2022. godine. Neophodno je takođe da se do 31.januara 2022.g prijave svi maloprodajni objekti, odnosno popuni obrazav PGJO da biste generisali jedinstvenu oznaku poslovnog prostora i poslovne prostorije. Video uputstvo možete videti ovde:

Popunjavanje PGJO

Pretpostavljamo da ste to već uradili. Bez jedinstvene oznake poslovnog prostora nije moguće nastaviti dalje a takođe ni obezbediti subvenciju države za nabavku fiskalne kase.

Sledeći korak je odabir rešenja za vaš novi E-fiskalni uređaj. Na tržištu već postoji preko 100 različitih opcija. Softverska i hardverska rešenja bi u principu trebala da su kompatibilna , odnosno da možete da kombinujete softverska i hardverska rešenja različitih licenciranih proizvođača. Ali po našem mišljenju u praksi će doći do komplikacija u implementaciji, i posledično, prebacivanja međusobne odgovornosti proizvođača i njihovih servisera, odnosno podrške. Zato smatramo da je racionalno odabrati kompletno rešenje istog proizvođača. Mi smo se opredelili za saradnju sa proizvođačem Int Raster iz Beograda, zbog pozitivnog iskustva, kvaliteta, garancije, razvojnih i proizvodnih mogućnosti i vrlo pristupačnih cena. Detalji se nalaze na našoj stranici E-fiskalizacija. Pokušali smo da vam olakšamo pronalaženje optimalnog rešenja. Od odabira E-fiskalnog uređaja/rešenja zavisi sledeći korak, a to je trebovanje bezbednosnog elementa. To možete da uradite vi, odnosno ovlašćeno lice vaše firme ili da nas ovlastite popunjavanjem obrasca PEP, i to samo u delu koji se odnosi na fiskalizaciju i na određeno vreme. Tada mi završavamo sve neophodne radnje, uključujući i obuku vaših zaposlenih za rad na odabranom elektronskom fiskalnom uređaju. Iako serviseri fiskalnih uređaja više neće postojati u smislu fiskalnog zakona, vaša je odgovornost da vaš EFU funkcioniše u garantnom i vangarantnom roku. U tom smislu stručna podrška je poželjna i potrebna. U svakom slučaju stojimo vam na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

S poštovanjem,

Maxel d.o.o

Jovana Rajića 5C

Tel/fax: 011/2835586, 3048586, 065/2417879